Storytelling a köbön



Magyarország a Storytelling Fesztiválok térképén
A Független Színház Magyarország 2017. július 27. és 28-án megrendezte az I. Nemzetközi Roma Storytelling Fesztivált, Budapesten, a Stúdió K Színházban.
Oláh Norbert grafikája, Nemes Aurélia utómunkájával

Két nap alatt négy alkotó négy alkotását láthatta a közönség, az előadásokat követően közönségtalálkozókra került sor.
Alina Serban, Felelősségem tudatában kijelentem c. alkotását Adorján Beáta fordította magyar nyelvre és moderálta a közönségtalálkozót. Richard R. O’Neill, A legnehezebb szó c. színdarabját a Független Színháznál 2014 óta dolgozó művésznő, Balogh Rodrigó rendezésében Dömök Edina adta elő. A színdarabot Kondi Viktória fordította. A közönségtalálkozót Bogdán Mária moderálta.
Mariella Mehr, Kőkorszak c. regényének dramatizált változatát Dijana Pavlovic, Beszélj életem címmel adta elő, akit Seres Tamás kísért hegedűn. A közönségtalálkozón a színdarab fordítója, Király Kinga Júlia moderált. A Fesztivált Mihaela Dragan, (a n)ő beszél c. előadása zárta, melyben a művésznőt Balogh Gusztáv kísérte énekkel és gitáron. A közönségtalálkozót Adorján Beáta, a színdarab fordítója moderálta.

Fennhagyni az utókornak

A színház a pillanat művészete. Ahhoz, hogy ezek az alkotások fennmaradjanak a jövő nemzedéke számára, a film műfaját kell segítségül hívni. Maly Róbert, operatőr vezetésével a Whitelight Stúdióban felvételre kerültek az alkotások fókuszjelenetei. A Közép-európai Egyetem Média és Audiovizuális Center Tanszékvezetője, Jeremy Braverman szakmai irányításával a diákok részvételével az alkotókkal mélyinterjúk készültek, ezek szerkesztett verziói a Roma hősök blogon tekinthetőek meg.
A fókuszjelenetek és az interjúk lehetőséget adnak arra, hogy a jövőben, párhuzamban tudjuk láttatni a színházi alkotót és annak drámai hősét. Ezen filmes alkotásokból a XXI. század cigány értelmiségének számos kihívása kirajzolódik.


Közönség és szakmai siker
A Fesztiválról számos médiaorgánum beszámolt Magyarországon és Romániában egyaránt. A Stúdió K Színház nézőteréről el kellett távolítani a székek jelentős részét, hogy helyettük párnákat helyezve a padlóra elférhessenek a nézők, akik a tervezett 50 helyett, átlagosan 85-en tekintették meg az előadásokat.
A Fesztivált követően példátlan mennyiségű és minőségű szakmai beszámoló született, köztük a Revizor on-line, szinhaz.net, litera.hu, hvg.hu, irodalmi jelen, Fehér Elephant blogja.

Roma színházi oktatási módszertan
Roma emberek, közösségek színházi reprezentációja kapcsán szinte minden esetben problémákkal, nehézségekkel, tragédiákkal találkozunk.
Ez a Fesztivál az önreprezentációt és az értékekre való rávilágítást állította a középpontba.
Felmerült a kérdés, miként terjesszük ezeket az értékeket? Színházunk egyik fontos társadalmi szerepvállalása a cigány drámai hősök élethelyzeteinek megismertetése főként roma, középiskolás és egyetemista korosztállyal. Az alkotókkal közösen lefektettük az alapjait egy roma drámai oktatási módszertannak, melyet a Független Színház módszertani stábja véglegesített. 2017 őszétől két alkalmas, egyenként 90-300 perces workshopokat tartunk a témában főként roma fiatalokat tömörítő középiskolákban, egyetemi szakkollégiumokban és informális csoportok körében.
A "Roma hősök" színházi oktatási módszertan kidolgozói

Hogyan tovább
A folytatásra nem kell sokat várni. Színházunk 2018-ban ismét megrendezi a „Roma hősök” – II. Nemzetközi Roma Storytelling Fesztivált, melynek fókuszában fiatal és professzionális történetmesélők fognak állni.
Európai szintű, nyílt pályázati felhívásunkat a közeljövőben jelentetjük meg és fogjuk terjeszteni.