HOL VANNAK A ROMA HŐSÖK?

Támogasd az első nemzetközi roma drámakötet kiadását, hogy minél többen megismerjék a cigány színházat és a roma emberek történeteit! A drámák szereplőinek döntéseiből tanulva a fiatalok saját életük hősévé válhatnak.

Michaela Dragan. Fotó: Vincze Alina

“Mindenki elcsendesedett egy percre. Egymásra néztünk. Aztán özönleni kezdtek a történetek.” - mondja a kötet egyik szereplője a lányának, miközben az életéről mesél. Vele együtt mi is hiszünk abban, hogy fontos megfogalmazni a gondolatainkat és továbbadni a történeteinket, hiszen egymásra figyelve sokat tanulhatunk a hétköznapok hőstetteiről és önmagunkban is felfedezhetjük a hőst.

Michael Collins. fotó: Vincze Alina

Miről is van szó?

Sok roma színházi alkotó és előadás létezik, mégis alig valaki ismeri őket. Pedig más népek történeteihez hasonlóan a roma drámákat is fontos megismernünk! Ezért a Független Színház 2019 tavaszán megjelenteti a világ első roma drámakötetét, amelyben 5 európai roma alkotó darabjait olvashatja majd a közönség magyar és angol nyelven, digitális tartalmakkal kiegészítve.

Farkas Franciska. fotó: Vincze Alina

Miért fontos ez?

A roma emberek történeteit legtöbbször mások elmondásában lehet csak megismerni, pedig fontos, hogy minden közösség szót kapjon és a saját történetein keresztül határozhassa meg önmagát. A drámák hősei nehézségekkel szembesülnek, döntéseket hoznak, felelősséget vállalnak és változást indítanak el. Ezáltal megerősítik a fiatalokat és arra ösztönzik őket, hogy saját maguk alakítsák a sorsukat. Mivel a drámák hősei is nagyon sokszínűek, eltérő értékek vezérlik őket, így a fiatalok is számos szempont és példa mentén tudják eldönteni, ők maguk merre induljanak.

A drámák magyar és angol nyelven is elérhetők lesznek, így a magyar mellett a nemzetközi közönség is olvashatja majd az alkotásokat.

Richard O'Neill. Fotó: Vincze Alina

Mi lesz a könyvben?
A drámakötet öt európai roma alkotó munkáját mutatja be. Farkas Franciska, aki már több filmben is bemutatkozott, saját életéről vall kíméletlen őszinteséggel.  Mihaela Dragan darabjából a mai Romániában élő cigány nők életéről, kihívásairól kapunk képet. Michael Collins saját tapasztalatain keresztül az ír vándorcigányok, a “travellerek” életét ismerhetjük meg. A brit Richard O’Neill drámája a skót traveller Jess Smith-nek a skót miniszterelnökkel szembeni személyes küzdelméről szól, amelyet a travellerek emberi jogainak elismertetéséért folytatott. Dijana Pavlovic műve a svájci jenis kisebbséghez tartozó írónő, Mariella Mehr történetét és a XX. századi svájci biológiai népirtás részleteit tárj az olvasók elé.
A drámákon kívül az e-bookban hozzáférhetővé tesszük az előadások fényképeit, rövid videórészleteket és az alkotókkal készített interjúkat is, hogy a szavak minél inkább életre keljenek.

Dijana Pavlovic. Fotó: Vincze Alina

A könyv megjelentetésének egy részét közösségi adományokból finanszírozzuk, erről további részletek az alábbi linken találhatók:
Tarts velünk és támogasd a munkánkat, hogy a roma hősök története minél többekhez eljusson!