Beszélj, életem


Népirtás Svájcban


Mariella Mehr/Fotó
Dijana Pavlovič Olaszországban élő művész előadásában egy alig ismert európai kisebbséget, a jeniseket célzó közelmúltbeli svájci népirtásról beszél. 
Az anyjától elszakított, átnevelő programba kerülő Mariella Mehr gyötrelmes gyermekkorába kapunk betekintést. 
A színdarab azonban nemcsak a szörnyűségekről beszél, hanem arról is, hogy az áldozatok képesek lehetnek szembeszállni elnyomóikkal. 
Mariella elismert íróként, a baseli egyetem díszdoktoraként sem felejti mindazt, ami vele, családjával, népével történt meg Európa szívében, egy több száz éves demokráciában. 
Sérülései ellenére nem veszíti el hangját, példát mutatva minden olyan csoport és személy számára, akik elnyomására, eltorzítására, sőt akár elpusztítására törekszik a környezetük. Dijana olasz nyelven előadott színdarabja magyar szinkronnal és angol feliratozással először lesz megtekinthető Magyarországon július 28-án, a Svájci Föderáció bocsánatkérésének 30. évfordulója alkalmából. A bemutatóra a július 27-28-án megrendezett I. Nemzetközi Roma Storytelling Fesztivál keretében kerül sor. Az előadás után Dijana Pavlovič-csal közönségtalálkozót tartunk.
Közreműködők
Előadó: Dijana Pavlovič
Hegedűs: Seres Tamás
A színdarabot Mariella Mehr „Kőkorszak” című regénye alapján
Írta: Dijana Pavlovic és Giuseppe di Leva
Fordította és az előadást tolmácsolja: Király Kinga Júlia
Bemutató helyszíne: Stúdió K Színház (Budapest, IX. kerület, Ráday utca 32.)
Bemutató időpontja: 2017. július 28., 18h
Az előadás hossza: 60 perc
Közönségtalálkozó hossza: 60 perc


Jegyek korlátozott számban kaphatóak a Stúdió K Színház weboldalán.

A Svájcban élő jenisekről
A hagyományosan nomád életmódot folytató jenisek közül jelenleg 30 ezren élnek Svájcban, közülük pár ezren folytatnak már csak vándorló életformát. 600 szóból álló nyelvük egyebek között a romani, jiddis, héber és német nyelvekből alakult ki. Az 1500-as évektől fogva rendszeres üldöztetések által sújtott jenis nép tagjait a XX. században főként a Kinder der Landstrasse (1924-1973) nevű, állami átnevelő program keretében érték rendszerszintű inzultusok. A program megvalósításában az ország legnagyobb ifjúsági szervezete (Pro Juventute Alapítvány), a svájci katolikus egyház prominens alakjai és a svájci állam egyaránt részt vett. Az érintett áldozatok – köztük Mariella Mehr írónő – aktív szerepvállalásának köszönhetően a svájci sajtó a 70-es évek elejétől kezdett foglalkozni az üggyel.
A családok szétszakítása mellett jellemző volt az asszonyok sterilizálása, a gyerekek átnevelése és pszichiátriai kényszergyógykezelése. A program eltérő statisztikák szerint 500-2000 ember életét pecsételte meg. Az áldozatoktól 1987-ben, harminc éve kért bocsánatot a svájci állam.