A legnehezebb szó


A színdarab a Skóciában élő utazó cigányok („travellerek”) közösségéhez tartozó Jess Smith író, költő és storyteller állampolgári aktivitásáról szól.

Hősünk nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy bocsánatkérést követeljen a skót travellerek évszázados sérelmeiért az ország miniszterelnökétől.

A monodráma bemutatja Jess törékenységét és sziklaszilárd jellemét. Az asszony vallomásából megtudhatjuk, milyen kihívásokkal kell akár szűk családja, akár a széles társadalom és a hatalom részéről szembesülnie annak, aki eltántoríthatatlanul harcol a céljaiért.

Hitvallása szerint néha az állampolgári engedetlenség marad az egyetlen eszközünk ahhoz, hogy érvényt szerezzünk a méltóságunknak.Közreműködők
Író: Richard R. O’Neill
Fordította: Kondi Viktória
Lektorálta: Stemler Ágnes

Dramaturg: Illés Márton
Rendező: Balogh Rodrigó

Jess Smith: Dömök Edina

Előadás helyszíne: KuglerArt Gallery, 1052 Budapest Sütő utca 2.
Bemutató időpontja: 2019. március 15. 19:00
Az előadás hossza: 30 perc
Közönségtalálkozó hossza: 60 perc


A színház képes változást hozni

Sokan gondolják azt, hogy a színház egy kedves tingli-tangli műfaj. 
Szórakoztat, talán még el is gondolkodtat, de hát mégiscsak fikció, s mint ilyen, nem képes befolyásolni a világot, és nem változtatja meg körülményeinket, ezért aztán nem is érdemes túl komolyan venni. Ez tévedés.

Jess Smith történetéből Richard R. O’Neill írt színdarabot, amelyet 2008-ban mutattak be az Edinburghi Storytelling Fesztiválon. 
A travellerek évszázadokon át tartó elnyomásának ügye akkor került az egyház látókörébe, amikor Russel McLarty lelkész meghallgatta Jess Smith előadását a fesztiválon.  
A bemutatón Jess Smith találkozott az egyház vezetőivel, és a 2011-es egyházi jelentés bevezetőjéből egyértelműen kiderül, hogy ez a találkozás indította el az egyházban a travellerek évszázados sérelmeiről szóló gondolkodást. 
Mikor Jess Smith elmesélte barátjának, a drámaíró Richard R. O’Neill-nek, hogy mit tervez, Richard azt ajánlotta, ír egy monológot Jess számára - ez a darab maga a felszólítás a bocsánatkérésre. Bár a miniszterelnök és az állam máig sem kért bocsánatot a skót travellerektől, a skót egyház 2012. május 25-én elnézést kért az elkövetett jogsértések és az embertelen bánásmód miatt.

Az előadás Nagy-Britannia-szerte jelentős elismerést hozott az alkotóknak, számos egészségüggyel és közösségfejlesztéssel foglalkozó szervezet munkáját inspirálta. 

A darab hatására sok roma nő kezdett el írni.