Hol vannak a roma hősök?


Mire jók a hősök?

A pozitív, aktív hősök minden közösség tagjai számára fontos példát jelentenek. A drámai karakterek mindig valamilyen értékek mentén döntést hoznak, felelősséget vállalnak, ezáltal változást idéznek elő – hasonlóképpen bármely aktív állampolgárhoz. A roma drámák – bár alig ismertek – több, mint száz éves múltra tekintenek vissza, és jelentős értékkel bírnak, mintát tudnak közvetíteni mind a roma mind a nem roma közösségek tagjai felé. 
A Független Színház következő szerelemprojektje keretében négy valós szereplő életét bemutató kortárs, roma alkotó műveiből készül el az első nemzetközi roma drámai oktatási segédanyag, mely 2017 őszétől hazai fiatalokat – köztük számos roma diákot fognak elérni.


Alkotók, akik hangot adtak roma hősöknek


A roma származású Alina Serban (jobbra) „Felelősségem tudatában kijelentem…” című darabjában saját életéről beszél, melynek során a bukaresti roma telepről a Londoni Királyi Színiakadémiáig jutott el.


Forrás: Dijana Pavlovic
Dijana Pavlovic (balra) „Beszélj, életem” c. előadásában megismerhetjük a közelmúltbeli svájci népírtás részleteit, illetve Mariella Mehr életét, aki díszdoktorként sem feledkezett meg jenish közösségét ért borzalmakról.






Forrás: Mihaela Dragan



A szintén román Mihaela Dragan (a n)ő beszél c. produkciójában több roma nő életébe kapunk betekintést, köztük egy 15 éves lányéba is, aki vallást vált, hogy ne kelljen akarata ellenére férjhez mennie.




Fotó: Christopher Thomond 
a Guardian munkatársa


Richard R. O’Neill (balra) skót író, pedig Jess Smith történetét beszéli el, aki az állampolgári engedetlenség egy igazán kreatív eszközét választotta azért, hogy rábírja a miniszterelnököt, kérjen bocsánatot a travellereket ért évszázados üldöztetés miatt. 






Eltérő hátterek, értékek és ügyek mentén mind a négy darab hősnői felelősséget vállaltak és változást indítottak el szűkebb és tágabb környezetük, illetve a saját életük alakításában.
A módszertani anyag az alkotók bevonásával a Független Színház korábbi oktatási programjának a Tollfosztásnak a szakmai csapatának részvételével fog létrejönni. 
Az ehhez kapcsolódó workshopok keretében a fiatalok nem csak a drámákat és azok hőseit fogják megismerni, hanem saját hőseiket is bemutatják. 
Hisszük, hogy ha elbeszéljük annak a sok-sok hősnek az életét, aktivitását, akik körülöttünk élnek, éltek, az mind a roma közösségek tagjai számára fontos megerősítést és motivációt jelent, és a többségi társadalom tagjait is nyitottabbá fogja tenni, mind a roma dráma, mind a cigány közösségek irányában.
A programot a londoni Badur Alapítvány támogatja.