A SZÍNHÁZ MINDENKIÉ!


TÁMOGASD, HOGY A ROMA FIATALOK IS ELJUTHASSANAK SZÍNHÁZBA!

A Független Színháznál hiszünk abban, hogy a színháznak sorsokat formáló ereje van. Támogasd a munkánkat, hogy minél több roma fiatalt hívhassunk el Kaméleonlány című előadásunkra, és így a fiatalok a főhős példájából inspirálódva a saját döntéseik szerint élhessék az életüket!

Lovas Emília a Kaméleonlány előadáson
fotó: Vincze Alina

Ha színpadon látod az életedben jelen lévő kihívásokat, értékeket és lehetőségeket, akkor a való életben is könnyebben kézbe tudod venni a sorsod irányítását. Sokan azonban nem jutnak el színházba és nem találkozhatnak olyan történetekkel, amelyek róluk szólnak.

Hogyan keletkezett a darab?
A Független Színháznál régóta foglalkozunk fiatalokkal a gimnáziumokban, egyetemeken, és szakkollégiumokban. Roma drámákat viszünk el a különböző hátterű diákokhoz, és ennek kapcsán segítjük a őket abban, hogy megtalálják a saját hőseiket, döntéseiket, útjukat.
A drámák feldolgozása során ugyanis a résztvevők is alkotókká válnak és megosztják egymással a történeteiket, amelyeket később a http://romahosok.blogspot.com/ blogon publikálunk. Ezekből a történetekből jött létre a Kaméleonlány című előadás.

A fiatalok a Stúdió K színház Roma Hősök Fesztiválján először látják a színpadon a saját történeteiket.
fotó: Vincze Alina

Miről szól az előadás?
A Kaméleonlány előadás egy fiatal roma lány iskolás éveibe nyújt bepillantást, így a roma fiataloknak ismerős élethelyzetek jelennek meg a színpadon. A főhős a bizalmába avat, és elmeséli, hogyan keresi kiskamaszként önmagát az ellentétes elvárások és a különböző példák között, míg a darab végére határozott, felnőtt nővé érik. Döntést hoz és vállalja a felelősséget, miközben megőrzi a kalandvágyát és bizakodva néz a jövőbe. Inspiráló példát mutat a roma diákoknak, akinek a Kaméleonlány önbizalma erőt ad, és segít benne, hogy megtalálják a saját útjukat.
A színdarab számos, a roma fiatalok számára ismerős élethelyzetbe, nehézségbe ad betekintést, mégis pozitív perspektívát mutat, és jó néhány sztereotípiát megcáfol. A darabban sok nézőpont, érték, vélemény jelenik meg, azonban egyetlen szereplő, út vagy választás mellett sem foglal állást, hanem arra biztatja a nézőket, hogy hallgassák meg az övéktől eltérő véleményeket is. Éppen ezért az előadások után közönségtalálkozóra hívjuk a nézőket, ahol a felvetett kérdésekről együtt gondolkodhatunk tovább gondolkodhatunk.

A rendező, Szegedi Tamás, és a színésznő, Lovas Emília a szegedi közönségtalálkozón
fotó: Vincze Alina


Miben tudsz segíteni?
Ha támogatod a kampányunkat, olyan roma fiatalokat hívhatunk el az előadásra, akik máskülönben nem jutnának el a színházba. Sokan, akik magukra ismerhetnének az előadásban bemutatott helyzetekben, nem engedhetik meg maguknak, hogy színházjegyet vásároljanak, illetve gondot okoz nekik, hogy elutazzanak a színházba. Őket szeretnénk elhívni a darabra, ehhez azonban a te segítségedre is szükségünk van.


Ajándékozd meg a roma fiatalokat egy színházjeggyel karácsonyra!
https://adjukossze.hu/kampany/a-szinhaz-mindenkie-