Gimnazisták alkotásai a cigányok és nem cigányok közös kérdéseiről



A Független Színház kortárs trénerei a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium nyolcadik osztályos diákjainak tartottak két alkalmas társadalomismereti, kreatív workshopot. A foglalkozás során a fiatalok megtekintették a színház díjnyertes Tollfosztás című filmjét. A film kapcsán megvitattak olyan eltérő nézőpontokat, társadalmi tényeket és történeteket, melyek mindannyiunk életét befolyásolják függetlenül attól, hogy cigányként vagy nem cigányként születtünk ebbe az országba. A diákok saját meglátásaikat kreatív eszközökkel is kifejezhették, amikor dramatikus jeleneteket illetve kollázsokat hoztak létre az életben tapasztalható hátrányokra és megkülönböztetésekre vonatkozóan. A két alkalmas workshop jövő évi befogadására december közepéig minden hazai középiskolás korosztályú fiatalokkal dolgozó iskolai és civil szervezet jelentkezhet.



„A foglalkozás remek lehetőséget biztosít arra, hogy a diákok őszintén vitathassák meg azokat a témákat, amelyek etnikai származástól függetlenül minden magyar fiatalt érintenek. Kreatív csoportmunkák keretében tapasztalhatják meg, hogy ők maguk is kifejezhetik meglátásaikat a témával kapcsolatban, ezáltal ők is hatást gyakorolhatnak a világunkra.” – fogalmazott Balogh Rodrigó ENSZ díjas rendező, a Független Színház vezetője. Ahogy a filmben is diákok mesélnek el valós, megrázó történeteket a közelmúltból, a foglalkozást is fiatalok tartják, hiszen ők sok szempontból hitelesebbek és meggyőzőbbek a diákoknak, mint a társadalomismereti könyvekben olvasható száraz tények. A workshop során nincsenek jó és rossz válaszok, ugyanakkor minden résztvevő véleménye és aktivitása fontos szereppel bír. A diákok eltérő szempontokat ismerhetnek meg egy-egy téma kapcsán, és közös problémákat fedezhetnek fel saját maguk és az első látásra eltérőnek tűnő cigány fiatalok élethelyzetei között.

„A film nagyon elgondolkodtató és megrázó volt. A kreatív feladat is tetszett, amivel a saját véleményünket is kifejezhettük.” – osztotta meg tapasztalatait az egyik résztvevő diák a program zárásakor. Többen felismerték, hogy közös jövőnk alakításában mindannyiunknak felelőssége van. „A workshop segített abban, hogy jobban megértsek más nézőpontokat és embereket. Szerintem jobban odafigyelek majd másokra.” – fogalmazott egyikük. „Ha a jövőben megkülönböztetéssel fogok találkozni, azonnal segíteni fogok.” – fejtette ki vállalását egy másik diák. A kortárs trénerek számára is nagy élményt jelentett a workshop levezetése. „Különösen az volt nagyon jó érzés, amikor a kezdetben nagyon passzív diákok is bevonódtak, és aktívak lettek a téma feldolgozásában.” – összegezte tapasztalatait az egyik fiatal képző. A Tollfosztás film szereplőihez hasonlóan a trénerek között is egyaránt megtalálhatóak cigány és nem cigány fiatalok. Azt, hogy mit tapasztalunk az oktatásban, a munkában vagy az egészségügyben ugyanis csak akkor lehet érdemben megvitatni, ha cigány és nem cigány résztvevők szempontjait, érveit és tapasztalatait egyaránt megvilágítjuk.

A Tollfosztás workshopot befogadni kívánó iskolák, civil szervezetek a fuggetlenszinhaz@gmail.com címen kérhetnek jelentkezési lapot, melyet kitöltve december 15-ig tudnak elküldeni a fenti e-mail címre.

A program a Badur Alapítvány támogatásával valósul meg.