Felhívás középiskolai osztályfőnökök és fiatalokkal foglalkozó civil csoportok vezetői számára


Tollfosztás
kreatív, társadalomismereti, érzékenyítő workshop középiskolások számára
 
A Független Színház együttműködve a Nők a Jövőért Egyesülettel díjmentes képzést biztosít középiskolás korosztályú (14-20 éves) osztályok/csoportok számára, mely a diákok társadalomismereti tudását, művészeti és együttműködési készségeit egyaránt formálja. Amennyiben úgy látja, hogy az Ön osztályába/csoportjába járó fiatalok számára a cigányság és más kisebbségi csoportok integrációjához kapcsolódó társadalomismereti kérdéskör megismerése, a diákok együttműködési, kommunikációs és vitakultúrájának fejlesztése izgalmas és fontos kihívás, várjuk pályázatát a 2014. január-augusztus időszakban országos szinten megvalósuló Tollfosztás workshop sorozatban való részvételre.

fotó: Baki Júlia
Workshop
A Független Színház kortárs trénereinek  vezetésével a workshop során a cigány és nem cigány fiatalokat egyaránt érintő valóságos történeteket feldolgozó díjnyertes film, a Tollfosztás bemutatására, a filmhez kapcsolódó társadalmi kérdések megvitatására és a diákok közösségi alkotására kerül sor.  A résztvevők ezáltal megismernek társadalomismereti tényeket, a kirekesztéshez és az együttműködéshez kapcsolódó szempontokat. Fejlődik vitakultúrájuk és kreatív önkifejezésük: saját maguk is megfogalmazhatják nézeteiket a világról, amelyben élnek. Mivel a feldolgozott film szereplői és a trénerek egyaránt fiatalok, személyükön keresztül sokkal közelebb kerül a diákokhoz az integráció, a kirekesztettség és a szegénység kérdésköre, mintha minderről csak könyvből olvasnának.
A workshop két alkalmas, egyenként 180 perces.

A workshop az alábbiakat tartalmazza:

  • Tollfosztás film vetítése; elemzése
  • játékos gyakorlatok;
  • tematikus társadalomismereti beszélgetések és moderált viták;
  • közösségi művészeti produktumok (pl.: kollázs, dramatizált jelenet) létrehozása társadalmi témákhoz kapcsolódóan.

A pályáztató szervezetről
A Független Színház 2004 óta foglalkozik társadalmi témájú színdarabok létrehozásával és gondozásával, továbbá 2009 óta különös figyelmet fordít a hátrányos helyzetű cigány és nem cigány fiatalok művészeti képzésére, akik saját maguk is aktív szereplőivé váltak Magyarországon és külföldön egyaránt sikerrel játszott professzionális színdaraboknak, filmeknek és közösségi alkotásoknak. A színház illetve munkatársai oktatási és művészeti munkájukért az elmúlt években egyebek között elnyerték az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság Menedék díját, a Junior Príma díjat a magyar oktatás és köznevelés kategóriában, valamint a norvégiai Ibsen Awards ösztöndíját és az osztrák SozialMarie elismerését.

Jelentkezés és további információ
e-mail:  fuggetlenszinhaz@gmail.com, telefon: 06.30.464.7934.
Az érdeklődő osztályfőnökök/csoportvezetők számára rövid jelentkezési lapot küldünk, melyet kitöltve, aláírva PDF valamint word formátumban elektronikusan legkésőbb
2013. december 15. 24h-ig várunk a fuggetlenszinhaz@gmail.com e-mail címre.

A workshopot elnyerő osztályok/csoportok száma nem limitált. A jelentkezések elbírálása folyamatos, így a workshopok időpontjának meghatározása során a korábbi jelentkezők előnyt élveznek.

Az osztályfőnököket/csoportvezetőket legkésőbb 2013. december 19., 24h-ig értesítjük jelentkezésük elbírálásáról.

A program a Badur Alapítvány támogatásával, a Nők a Jövőért Egyesület programigazgatásával valósul meg.