Akciószínházi felhívás





2015 júliusi időszakban megvalósuló Tollfosztás workshopon, valamint akcióképzésen való részvételre és a képzést követő akciószínházi csapatba keresünk fiatal alkotókat a
képzőművészet, színház, zene, tánc és alternatív művészetek területéről.


Előzmény

A Független Színház "Tollfosztás" c. filmje 22 középiskolában, és 18 egyetemi, főiskolai csoportban volt oktatási segédanyag az elmúlt években. Kortárs trénerek egy-egy csoporttal az első 180 percben közösen megtekintették a filmet, majd megbeszélték a főbb témáit: cigányokat és nem cigányokat egyaránt érintő közös ügyek az egészségügy, oktatás, lakhatás, foglalkoztatás, fiatalok lehetőségei és ellehetetlenítő körülményei területeken.
A második 180 percben az első alkalommal fölmerült témák tekintetében lehetséges megoldási javaslatokat helyeztek előtérbe, saját véleményeiket lehetséges üzenetekben fogalmazták meg, ami a 2015. évben konkrét, megvalósítható akciótervekben realizálódott.

Miért szükséges egy akciószínházi műhely létrehozása?

Napjainkban a politikai, gazdasági döntéshozók megnyilvánulásai, retorikájuk bőven ad lehetőséget arra, hogy egy-egy társadalmi témát górcső alá vegyünk, és reflektáljunk azokra. Minden külső nyomástól független alkotócsoportként azt gondoljuk tágítani kell azon munkatársaink körét, akik művészi eszközökkel, vagy pusztán a "józan paraszti ész" mentén képesek artikulálni a véleményüket, melynek alapja az a tétel, hogy nem kívánunk rosszabbat másoknak, mint amit saját magunknak kívánnánk.

A képzés ideje 32 óra, mely tartalmaz 2x180 perc Tollfosztás workshopot és akcióképzést. A képzést követően próbamunkákra kerül sor. A képzők döntése alapján áll össze az a csapat, melynek tagjai a továbbiakban társadalmi témákban, rendszeresen, díjazás mentén, műhelymunka keretein belül találhatnak ki és valósíthatnak meg akciókat -kezdetben- Budapest közterein.

Elvárások

Előny, ha a jelentkező tart valahol közösségi aktivizmus, önkéntes munka, önálló véleménynyilvánítás tekintetében.

A képzés helyszíne a Független Színház Budapest V. kerületi próbaterme, illetve köztéri helyszínek.

A képzésen részt vevők száma legfeljebb 15 fő.
Az akciócsoport tagjainak száma legfeljebb 10 fő.

A workshopon és képzésen való részvételre regisztráció szükséges. A jelentkezések elbírálása és kiértesítése folyamatos. Jelentkezni a létszám-keret kimerüléséig, vagy 2015. június 30., kedd éjfélig lehetséges.

Esetleges kérdéseiket Nyárai Andrásnak címezve, andrasnyarai@gmail.com e-mail címre várjuk.

Workshop és képzési időpontok

2015. 07.04.
2015. 07.05.
2015. 07.10.
2015. 07.11.,  
2015. 07.12.,
2015. 07.15.
2015. 07.23.
2015. 07.25.

A kiírás, valamint a jelentkezéshez szükséges regisztrációs kérdések itt találhatóak:
http://goo.gl/forms/aiFDQ41q5e