Alina Serban üzenete

Alina Serban
(fotó: Romedia Foundation)
2014. március 27-e a színházak nemzetközi világnapja.
A Független Színház kérésére Alina Serban, román állampolgárságú, Nagy-Britanniában élő színházi alkotót kérte föl üzenet megírására, melyben üdvözli az alkotókat és a nézőket.
Alina 2009-ben végzett a bukaresti Színház-, és Művészeti Egyetemen. A hazai közönség 2010-ben, a Kortárs Drámafesztivál keretein belül a MU Színházban láthatta "Felelősségem tudatában kijelentem" c. előadásban nyújtott nagy sikerű alakítását. 2011-től posztgraduális képzésen vesz részt londoni Királyi Színiakadémián, ahova előtte nem vettek föl roma származású alkotót.

London, 2014. március 23.

A színház találkozás! 
Köszönöm, hogy ma, március 27-én a gondolataim találkozhatnak Veletek! 
Március 27. az nap, amikor kifejezhetjük a színház fontosságát. Egyben az a nap, amikor megszületett az asszony, aki életet adott nekem.
Anyám, Niculina, roma asszony, aki takarítóként dolgozik Bukarestben. 
Alacsony, erős asszony, aki sokat küzdött élete során. Egy a sok ezer asszony közül, akikről a színháznak szólnia kellene.
Ma emlékeznünk kell sok-sok el nem mondott történet fontosságáról, és annak szükségéről – engedjétek meg, hogy megismételjem: a szükségéről, hogy ezeket a történeteket végre elmeséljük.
Bárcsak a szavaimnak karjai nőhetnének, hogy megérinthesselek és átölelhesselek Titeket, színész társaim és minden színházcsináló! Szükség van ránk, és amiért dolgoztok, az nagyon fontos.
A szemünket és a szívünket mindig nyitva kell tartanunk mindarra, ami körülöttünk történik.
Amikor a hatalom késlekedik abban, hogy az igazságnak teret nyisson, amikor a gyűlöletet és a mások iránti erőszakot tüzeli, akkor csak rajtunk múlik, hogy kimondjuk: nem veszünk részt ebben.
Csak fél oldalam van, és annyi mindent szeretnék elmondani. Ha csak egy mondatom lenne, azt üzenném: „Ne késlekedjetek, mutassatok rá, leplezzétek le és szorítsátok sarokba a gyűlöletet.”
Az nem lehet, hogy 2014-ben, egész egyetemes történelmünkkel a hátunk mögött, még mindig félelemben kell élniük embereknek származásuk, a bőrszínük vagy a szexuális orientációjuk miatt.
Rajtatok múlik, hogy megmutatjátok-e a művészet ökleit, és hogy hangszóróra kapcsoljátok-e az igazság hangját.
Ebben a rövid életben, amit itt a földön töltünk, kérlek, tegyétek fel magatoknak a kérdést, amit én is gyakran felteszek magamnak: Milyen művészek akartok lenni? Milyen társadalomban akartok élni?
Számít a válaszotok.
Művészként, és román roma nőként, bevándorlóként – célom, hogy része lehessek a színháznak és a társadalomnak, amely kihívja a privilegizált nézőpontot, és igenis foglalkozik a diszkriminációval.
Azt hiszem, letelt a fél oldalam. Ismét az édesanyámhoz kapcsolódó gondolattal köszönök el tőletek:
Egyszer azt kérdezte tőlem: „Drágám, tudom, hogy okos vagy, miért nem szerzel egy normális munkát? Miért rohangálsz össze-vissza, csak, hogy ki tudd fizetni a lakbéredet?”
Ezt én is sokszor megkérdeztem magamtól. Mégis folytatom, amit elkezdtem remélve, hogy ezzel segíthetek, hogy a roma srácok és a nem romák egyaránt hozzájuk méltó világban nőjenek fel.


Éljen sokáig a színház és minden anya!