A legnehezebb szó


Magyarországi ősbemutató


Jess Smith/Forrás
A Skóciában élő utazó cigányok („travellerek”) közösségéhez tartozó Jess Smith író, költő és storyteller állampolgári aktivitásáról.

Hősünk nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy bocsánatkérést követeljen a skót travellerek évszázados sérelmeiért az ország miniszterelnökétől.

A monodráma bemutatja Jess törékenységét és sziklaszilárd jellemét. Az asszony vallomásából megtudhatjuk, milyen kihívásokkal kell akár szűk családja, akár a széles társadalom és a hatalom részéről szembesülnie annak, aki eltántoríthatatlanul harcol a céljaiért. 


Hitvallása szerint néha az állampolgári engedetlenség marad az egyetlen eszközünk ahhoz, hogy érvényt szerezzünk a méltóságunknak. 

A bemutatóra a 2017. július 27-28-án megrendezésre kerülő I.Nemzetközi Roma Storytelling Fesztivál keretében kerül sor. 
Az előadás előtt köszöntőt mond: Iain Lindsay, Nagy-Britannia magyarországi nagykövete.
A közönségtalálkozón jelen lesz az író, Richard R. O’Neill.


Közreműködők
Író: Richard R. O’Neill
Fordította: Kondi Viktória
Lektorálta: Stemler Ágnes

Dramaturg: Illés Márton
Rendező: Balogh Rodrigó

Jess Smith: Dömök Edina

Bemutató helyszíne: Stúdió K Színház (Budapest, 9. kerület, Ráday utca 32.)
Bemutató időpontja: 2017. július 27., 21.10
Az előadás hossza: 30 perc
Közönségtalálkozó hossza: 60 perc


Jegyek korlátozott számban kaphatóak a Stúdió K Színház felületén.

A színház képes változást hozniSokan gondolják azt, hogy a színház egy kedves tingli-tangli műfaj. 
Szórakoztat, talán még el is gondolkodtat, de hát mégiscsak fikció, s mint ilyen, nem képes befolyásolni a világot, és nem változtatja meg körülményeinket, ezért aztán nem is érdemes túl komolyan venni. Ez tévedés.


Jess Smith történetéből Richard R. O’Neill írt színdarabot, amelyet 2008-ban mutattak be az Edinburghi Storytelling Fesztiválon. 
A travellerek évszázadokon át tartó elnyomásának ügye akkor került az egyház látókörébe, amikor Russel McLarty lelkész meghallgatta Jess Smith előadását a fesztiválon.  
A bemutatón Jess Smith találkozott az egyház vezetőivel, és a 2011-es egyházi jelentés bevezetőjéből egyértelműen kiderül, hogy ez a találkozás indította el az egyházban a travellerek évszázados sérelmeiről szóló gondolkodást. 
Mikor Jess Smith elmesélte barátjának, a drámaíró Richard R. O’Neill-nek, hogy mit tervez, Richard azt ajánlotta, ír egy monológot Jess számára - ez a darab maga a felszólítás a bocsánatkérésre. Bár a miniszterelnök és az állam máig sem kért bocsánatot a skót travellerektől, a skót egyház 2012. május 25-én elnézést kért az elkövetett jogsértések és az embertelen bánásmód miatt.

Az előadás Nagy-Britannia-szerte jelentős elismerést hozott az alkotóknak, számos egészségüggyel és közösségfejlesztéssel foglalkozó szervezet munkáját inspirálta. 

A darab hatására sok roma nő kezdett el írni.